המסחר בחוזים עתידיים, מתנהל בשנים האחרונות בצורה אלקטרונית ומרכז מאות מוצרים, החל בסחורות, מדדים מובילים, אגרות חוב, מתכות יקרות ומטבעות. לכל חוזה תאריך סיום ידוע מראש וזמן חיים מוגבל, לכל חוזה שווי שונה ומינימום לעסקה.
תהליך המסחר בחוזים עתידיים
זירת המסחר של שוק ההון אינה קלה ויש ללמוד אותה לעומק ולהבין כל אלמנט הקשור בה. במידה ולא עושים זאת, חשופים להפסדים כספיים גדולים. חוזים עתידיים הם כלי פיננסי המהווה התחייבות לרכישה או לקניה של נכס עתידי. חוזים עתידיים אינם נסחרים בכל בורסה אלא, אך ורק בעשרות בורסות בלבד ברחבי העולם, כדוגמת הבורסות בגרמניה, שיקגו, יפן ולונדון.
מסחר בחוזים עתידיים מצריך ידע והבנה מעמיקים בשוק ההון המקומי והבינלאומי, ניתן לבצע סוג מסחר זה רק באמצעות הבנקים או ברוקרים מקצועיים. אולם, לפני שמתחילים חשוב להיות מודעים לפרטים הבאים:
- כניסה לעסקה מחייבת מינימום השקעה גבוה מאוד (קניה ומכירה).
- העמלה המשולמת לבנק או לברוקר יקרה מאוד ומגיעה לסך של מאות דולרים לעסקה.
- המשקיעים נדרשים להציג לבנק או לברוקר בטחונות בשווי 100 אחוזים מהעסקה.
- במרבית הבנקים, על מנת לבצע עסקה בחוזים עתידיים, יש ליצור קשר עם חדר המסחר מכיוון שעסקאות בחוזים עתידיים, אינן נגישות במערכות מסחר רגילות.
- מסחר בחוזים עתידיים מחייב החזקת מטבע זר של הנכס הנסחר כלומר, יש לבצע המרת מטבע, דבר המייצר הוצאות נוספות בעסקה.
- זמן העסקה מסתיים אוטומטית ואז מתבצע זיכוי או חיוב בחשבון.
- מסחר בקרנות סל מחייב מעבר דרך בנק או ברוקר.
- קחו בחשבון שסליקה של עסקה נמשכת כשני ימי עסקים ולכן, לא תוכלו להשתמש בכסף מיד לאחר ביצוע הסליקה
מדוע כדאי לסחור בחוזים עתידיים?
- חוזים עתידיים מאפשרים למשקיעים לבצע גידור (הגנה על השקעה מסוימת), עם אחוז בטחונות נמוך בסך של 2.5% מתוך העסקה. משמעות הדברים היא, שעל מנת לבצע עסקה בשווי 40.000 דולרים יש להחזיק בחשבון סך של 1000 דולרים בלבד.
- חוזים עתידיים סחירים במשך שעות רבות בכל יום, במשך שישה ימים בשבוע. עובדה זו מאפשרת תגובה טובה לתהליכים המתרחשים בשוק כמעט בכל שלב של היממה, תוך לקיחה בחשבון של הפרשי שעות פעילות בין בורסות שונות בעולם.
- חוזים עתידיים מתחדשים באופן אוטומטי לאחר מועד פקיעתם, בחלק גדול מהמקרים לא תידרשו לתשלום עמלות נוספות בגין החידוש.
חוזים עתידיים על סחורות
מסחר בבורסה מאפשר לסחור בחוזים עתידיים על סחורות שונות כגון: נפט, גז טבעי, חיטה, תירס, קפה, סויה וכו'. המסחר מתבצע באמצעות פלטפורמת מסחר ייעודית או באמצעות CFD (מכשיר פיננסי הנמכר מעבר לדלפק, ומאפשר לסחור בתנועת המחירים של נכסים פיננסיים), והוא אינו דורש העברת סחורות מיד ליד אלא, הדברים מתבצעים על הנייר בלבד.
מסחר בחוזים עתידיים על מדדים
מדדים הם מכשירים פיננסיים המראים למשקיעים את הערך הכולל של ניירות ערך המייצגים את הבסיס של אותו המדד. מסחר בחוזים עתידיים על מדדים מאפשר לגוון את תיק ניירות הערך של המשקיע, ומאפשר מסחר במסלולי השקעה שונים.